ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πήγαινε κάτω

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Αυγ 05, 2017 2:42 am

Και ξαφνικά έγινε Ο χαμός με το θέμα των σημαιοφόρων και τις αλλαγές στο νέο ΠΔ για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Διότι από τούδε και στο εξής το άριστα στον έλεγχο δε θα συνδέεται με το ποιος θα κρατήσει τη σημαία στην παρέλαση. Και βγήκαν τα οπλοπολυβόλα των δεξιών κατά των κακών αριστερών που μισούν την αριστεία. Και βεβαίως βγήκε και ο δικός μας Πολάκης από το βήμα της Βουλής για να καυχηθεί που τελείωσε το λύκειο με 20 στρόγγυλο!!!!!!! και προκαλώντας τα νεοφιλελεύθερα παλικάρια να πούνε τι βαθμό είχαν εκείνοι στο απολυτήριο!

Με τούτα και τούτα θυμήθηκα ήθελα δεν ήθελα μια πρόσφατη εξ αριστερών κριτική για το θέμα των διδάκτρων των μεταπτυχιακών. Που έλεγε το εξής πολύ απλό: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπορεί να φωνάζει που απάλλαξε τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές από τα δίδακτρα και μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να ουρλιάζει με το μέτρο μα η αλήθεια παράπεσε όπως η αληθινή μέρα του Ελύτη, ανάμεσα Τρίτη και Τετάρτη. Διότι η περιβόητη διάταξη στην πράξη καθιέρωσε την επιβολή διδάκτρων στην ανώτατη εκπαίδευση και ας την ορίζει το ΣΥΝΤΑΓΜΑ ως δωρεάν... Τι σημασία έχει αν οι φτωχοί δε θα πληρώνουν; Είναι πολύ πιο σημαντικό που θα πληρώνουν οι υπόλοιποι με τις ευλογίες πλέον του νόμου!

Όμοια και με τις παρελάσεις και ποιος θα κρατά τη σημαία. Είναι ζήτημα δευτερεύον το ποιος θα κρατά τη σημαία. Ο άριστος στους βαθμούς ή έχων την τύχη με το μέρος του. Η ουσία βρίσκεται στη διατήρηση των παρελάσεων! Που καθιέρωσε η χούντα του Μεταξά και ουδείς τόλμησε από τότε να τις καταργήσει. Ούτε δεξιά, ούτε ΠΑΣΟΚ και τώρα και η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά.

Ήδη από το ραδιόφωνο του ΚΟΚΚΙΝΟΥ (105,5 στα FM) άσκησε αυτή την εξ αριστερών κριτική η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, η Σία Αναγνωστοπούλου. Αλλά και ο Νίκος Φίλης, που ως υπουργός παιδείας τάραξε αρκετά τα λιμνάζοντα ύδατα, αναφέρει σε δήλωσή του τα ακόλουθα:


"Χέρι-χέρι ο ακροδεξιός λαϊκισμός, ο βαθύς συντηρητισμός και οι δήθεν εκσυγχρονιστικές εμμονές περί αριστείας, βάλλουν εναντίον της πρόβλεψης του νέου ΠΔ για την επιλογή σημαιοφόρου χωρίς αποκλεισμούς. Συναντιούνται έτσι και σε αυτό το ζήτημα ρεύματα και τάσεις της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικής που συγκροτούν σε όλα σχεδόν τα πεδία την "ιερή συμμαχία" που μάχεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες των πολλών για να εξυπηρετηθούν τα προνόμια των λίγων. Για να γίνει το καθεστώς των ποικίλων διακρίσεων και ανισοτήτων βίωμα και "κανονικότητα" από την τρυφερή ηλικία του Δημοτικού.

Πρόκειται για θέσεις που θέλουν να εμφυτεύσουν στην Παιδεία μια βαθιά ταξική αντίληψη και μάλιστα με τρόπο εντελώς αντιπαιδαγωγικό, αφού σε πάμπολλες περιπτώσεις, αν λάβουμε υπόψη την βαθμολογική κατανομή, έχουμε το φαινόμενο να αποκλείονται χιλιάδες παιδιά με άριστα, που δεν έχουν όμως 10 σε όλα τα μαθήματα, από την κλήρωση για τη σημαία και έτσι να βιώνουν ενός είδους αρνητική διάκριση που μπορεί να αποβεί καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή τους.

Το αντιπαιδαγωγικό κλίμα ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την πίεση που δέχονται οι εκπαιδευτικοί από τους γονείς για καλύτερη βαθμολογία των μαθητών-υποψήφιων σημαιοφόρων και παραστατών, γεγονός που ξεγυμνώνει την ψευδή αντίληψη περί αριστείας και αξιοκρατίας.

Θα περίμενε κανείς ότι το βασικό αντικείμενο κριτικής θα ήταν αυτός καθαυτός ο μεταξικής εμπνεύσεως θεσμός των παρελάσεων, που η κυβέρνηση καλώς ή κακώς έκρινε ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες να καταργηθεί. Μια τέτοια αντίθεση θα ήταν κατανοητή και εντός μιας συζήτησης που πρέπει να διεξάγουμε για την μεταρρύθμιση των θεσμών και της σχολικής ζωής προς μια δημοκρατική και σύγχρονη κατεύθυνση.

Όμως, οι ακροδεξιές κραυγές και οι ιδεοληψίες με δήθεν ευρωπαϊκό πρόσημο που αναπαράγουν αρχαϊσμούς και καθυστερημένες αντιλήψεις, αναιρούν και εμποδίζουν μια τέτοια προοπτική. Βρίσκονται στον αντίποδα των σύγχρονων παιδαγωγικών αντιλήψεων και ως τέτοιες απορρίπτονται από τη μεγάλη πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας."

Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες, Νίκο Φίλη και Σία Αναγνωστοπούλου. Η ουσία είναι στη διατήρηση των παρελάσεων. Και όχι στο πώς θα διαλέγουμε το σημαιοφόρο. Για μια ακόμη φορά εκεί πάνω στο Μαρούσι δεν βρήκαν την τόλμη για βαθιές αλλαγές και ρηξικέλευθες επιλογές. Για μια ακόμη φορά μας απογοήτευσαν.


ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 498
Registration date : 09/12/2012

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης