ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

Πήγαινε κάτω

ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Σαβ Ιουν 17, 2017 12:21 amΌσο οι μέρες πλησιάζουν για τη διαδικασία επιλογής διευθυντών στα σχολεία μας τόσο και οι εκβιασμοί μεγαλώνουν και τα ψέματα ξεπερνούν κάθε όριο. Ενορχηστρωτής της προσπάθειας φίμωσης της βάσης των εκπαιδευτικών είναι το ίδιο παράκεντρο εξουσίας που προσέφυγε στο ΣτΕ για ακύρωση του προηγούμενου νόμου, οι διευθυντάδες. Και μάλιστα αδιακρίτως παράταξης και κόμματος. Τους ενώνει το κοινό συμφέρον για όλα τα οφίτσια που προσφέρει το διευθυντιλίκι  και τους στρέφει εναντίον του υπόλοιπου κλάδου.

Ένα από τα ψέματα είναι και το πώς και γιατί ακυρώθηκε ο προηγούμενος νόμος. Αυτός που ίσχυσε το 2015 και ψηφίσαμε τότε τους σημερινούς διευθυντές. Αφήνονται αιχμές κατά του υπουργείου ενώ άλλοι κίνησαν γη και ουρανό να ακυρώσουν το νόμο - σταθμό για την εκπαίδευση. Και ας δούμε αναλυτικά ποιοι και με ποια επιχειρήματα:


Παράνομος κρίθηκε από το ΣτΕ ο τρόπος επιλογής διευθυντών σχολείων
11/03/2017 - 09:33

Καταρρίφθηκε ως παράνομος και αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νόμος 4327/2015 των Μπαλτά - Κουράκη, βάσει του οποίου η επιλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων γίνεται με μυστική ψηφοφορία από τον σύλλογο διδασκόντων της σχολικής μονάδας.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Εκπαίδευσης και 57 διευθυντών σχολείων, οι οποίοι ζητούσαν την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή νέου τρόπου επιλογής διευθυντών.

Την "αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε η επιλογή των νέων διευθυντών σχολικών μονάδων να είναι σύμφωνη με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ", ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αφορμή τις πληροφορίες για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της διαδικασίας επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τον νόμο 4327/2015. "Οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι σεβαστές και άρα δεσμευτικές", αναφέρει το υπουργείο.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο το Ν. Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δ. Μακρή έκρινε ότι προσκρούει στο Σύνταγμα ο τρόπος επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων που έγινε με το νόμο 4327/2015. Η υπόθεση απασχόλησε την Ολομέλεια έπειτα από παραπομπή του Γ΄Τμήματος του ΣτΕ.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Εκπαίδευσης και 57 διευθυντές σχολείων και ζητούσαν να ακυρωθεί: α)η από 19.5.2015 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας (εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4327/2015) με την οποία καθορίστηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων και β)δύο εγκύκλιοι του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, με τις οποίες παρέχονται διευκρινήσεις σχετικά με την επιλογή των υποψηφίων διευθυντών.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Η' Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄αριθμ. 711/2016 απόφασή της, έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο του 2015 για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων.

Με τον επίμαχο νόμο 4327/2015 ρυθμίσθηκε η διαδικασία και οι προϋποθέσεις επιλογής και τοποθέτησης στελεχών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και των διευθυντών σχολικών μονάδων, ενώ η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης διευθυντών σχολικών μονάδων διενεργείται με μυστική ψηφοφορία από το Σύλλογο Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια έκρινε ότι ο νέος τρόπος επιλογής είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές «της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά το λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας» και αυτό γιατί ανατίθεται «η αρμοδιότητα επιλογής στο Σύλλογο Διδασκόντων στον οποίο μετέχουν (αδιακρίτως) όλοι οι υπηρετούντες στην οικεία σχολική μονάδα μόνιμοι και αναπληρωματικοί εκπαιδευτικού και με τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας».

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, η διοίκηση των σχολικών μονάδων πρέπει «να αναδεικνύεται από κατάλληλο όργανο που συγκροτείται και λειτουργεί με εχέγγυα αξιοκρατίας, αμεροληψίας και αντικειμενικότητας (όπως είναι τα καθιερωμένα υπηρεσιακά συμβούλια διοίκησης) και με διαφανή και αντικειμενική διαδικασία, κατάλληλη για τη διασφάλιση της ενιαίας και ομοιόμορφης εφαρμογής των οριζομένων κριτηρίων και στο πλαίσιο της ιεραρχικής δομής της υπηρεσίας» και με την προβλεπόμενη διαδικασία επιλογής, μέσω του Συλλόγου Διδασκόντων, οι υποψήφιοι «δεν αξιολογούνται με αιτιολογία» και η έλλειψη της αιτιολογίας καθιστά την όλη διαδικασία «αντίθετη στις αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά το λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας». Ακόμη, δεν καθίσταται γνωστή στους υποψηφίους διευθυντές και ελέγξιμη από τους δικαστές, εν όψει των άρθρων 20 και 95 του Συντάγματος (δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας, κ.λπ.).


Τελικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι η επίμαχη προβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι παράνομη, αφού η έκδοση της στηρίχθηκε στις αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου 4327/2015.


http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/paideia/147304/paranomos-krithike-apo-to-ste-o-tropos-epilogis-diefthynton-sxoleion


Με απλά ελληνικά τα παραπάνω σημαίνουν δύο πράγματα:

1. Το Σύνταγμα της χώρας εμποδίζει τη συμμετοχή των αναπληρωτών στη διαδικασία επιλογής. Επομένως ο Σύλλογος Διδασκόντων δε νομιμοποιείται  να εκλέγει διευθυντή.

2. Το Σύνταγμα της χώρας επιβάλλει αντί για ψηφοφορία να γίνεται η επιλογή με αιτιολογημένη έκφραση γνώμης.


Ακριβώς γι' αυτό μετά την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ ο νομοθέτης αναγκάστηκε να κάνει τις ακόλουθες αλλαγές:

1. Στη διαδικασία επιλογής θα λαμβάνουν μέρος οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε κάθε σχολείο.

2. Η επιλογή δε θα γίνεται με απλή ψηφοφορία αλλά με συμπλήρωση ερωτηματολογίου ώστε να αιτιολογείται η γνώμη που εκφράζεται για τον υποψήφιο.

3. Την τελική απόφαση θα τη λαμβάνει το ΠΥΣΠΕ, αφού λάβει υπόψη τη γνώμη των μόνιμων εκπαιδευτικών και εξετάσει με συνέντευξη τον υποψήφιο.


Κοινός νους αντιλαμβάνεται πως οι αλλαγές αυτές δεν ικανοποίησαν εκείνους που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ. Τους διευθυντάδες.  Και όσους κρύβονταν πίσω τους. Τα λαμόγια του συνδικαλισμού.  Σκοπός τους ήταν να αφαιρεθεί άπαξ δια παντός το δικαίωμα των κατώτερων να παίρνουν μέρος έστω και στο ελάχιστο στην επιλογή του προϊσταμένου τους. Γιατί; Μα για το χατίρι της διαπλοκής. Και για τη νομή εξουσίας. Αιρετοί και συνδικαλιστικά στελέχη από τη μια, στελέχη εκπαίδευσης από την άλλη.

Αυτό είναι το ζητούμενο.  Όλα τα άλλα είναι στάχτη στα μάτια των ευκολόπιστων. Τους πετάνε και το δόλωμα περί αξιολόγησης και τα πρόβατα είναι έτοιμα να εκτελέσουν πειθήνια τις εντολές για αποχή.

Ξυπνήστεεεεε! Μην τους αφήνετε να περάσει το δικό τους. Ορθώστε ανάστημα και αντιδράστε σε όσους μας θέλουν με το στόμα κλειστό! Στο δικό μας σβέρκο θα θρονιαστούν οι διευθυντές, έχουμε κάθε δικαίωμα να εκφέρουμε γνώμη! Σε Δημοκρατία ζούμε!

Μόνο στις χούντες οι πολίτες φιμώνονται και καταπίνουν τη γλώσσα τους!

Λέμε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ!

Λέμε ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

και στη  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ.

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 498
Registration date : 09/12/2012

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης