Νέα μόδα στο συνδικαλισμό: Αντί για τη ΓΣ αποφασίζει το ΔΣ!

Πήγαινε κάτω

Νέα μόδα στο συνδικαλισμό: Αντί για τη ΓΣ αποφασίζει το ΔΣ!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Πεμ Ιουν 15, 2017 1:27 am

Πως το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται εδώ και καιρό σε πλήρη αδυναμία να συνδράμει τους εργαζόμενους είναι γνωστό τοις πάσι. Ένας σημαντικός λόγος για την κατάντια του είναι οι ... αντιπρόσωποι! Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις στη θέση των πολλών, της βάσης δηλαδή του κάθε κλάδου. Πάει να πει οι συνδικαλιστές αντί για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Συνδικαλιστές που στις μέρες μας είναι συνήθως μόνιμοι στις καρέκλες των συνδικαλιστικών γραφείων και οι περισσότεροι έχουν αποκοπεί ολοσχερώς από το χώρο εργασίας.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο συνδικαλισμός των εκπαιδευτικών. Από πότε έχουν να πατήσουν το πόδι τους σε τάξη όσοι αποτελούν το ΔΣ της ΔΟΕ;

Και όμως αυτοί που έχουν πια ξεχάσει τι περνάει ο εκπαιδευτικός μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, θεωρούν ότι ξέρουν καλύτερα από μας ποιο είναι το καλό μας. Και χωρίς κανέναν ενδοιασμό αποφασίζουν αυτοί αντί για μας. Για να μας σώσουν; Ελάτε καλέ!!! Ποιος δεν ξέρει ότι σήμερα οι μεγαλοσυνδικαλιστές υπηρετούν πολιτικά συμφέροντα; Φυτευτοί και εγκάθετοι από τα κόμματα είναι. Και από τα κόμματα εξουσίας και από τα μικρά και από τα άλλα, το εξωκοινοβουλευτικά. Ένα πολιτικάντικο αλισβερίσι που τα προβλήματα των εργαζομένων τα χρησιμοποιεί για πρόσχημα και μόνο.

Αυτό το άρρωστο σκηνικό πάει καιρός που έχει μολύνει και τους τοπικούς συλλόγους. Κλασικό σύμπτωμα των συλλόγων που πάσχουν είναι οι άδειες αίθουσες των συνελεύσεων. Με πλήρη αδυναμία για έκτακτες συνελεύσεις αλλά απουσία των μελών ακόμη και στις τακτικές και παρά την άδεια από την υπηρεσία.

Μια τέτοια περίπτωση και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Νέας Σμύρνης. Που εδώ και καιρό βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Πέρυσι με 6 έδρες στις 7, (με τη ΔΑΚΕ στην έβδομη έδρα) και φέτος με 5 έδρες στις 7 και με αντίπαλο αυτή τη φορά την ΕΡΑ.

Πριν από λίγο καιρό λοιπόν, στις 30 Μάη, ο Σύλλογος είχε τακτική Γενική Συνέλευση. Ώρα έναρξης 9 το πρωί. Με το ζόρι ξεκίνησε στις 10. Και με έλλειψη απαρτίας από την αρχή και ως το τέλος της διαδικασίας. Φυσικά αυτό δεν ενοχλεί καθόλου την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, όπως λέγεται η παράταξη των Παρεμβάσεων στο Σύλλογό μας. Και όταν είδε πως μαζί με τη ΔΗΣΥ θίξαμε την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, μια χούφτα άνθρωποι να ψηφίζουν ψηφίσματα και αποφάσεις, το γύρισε στο "θα πάρει αποφάσεις το ΔΣ".

Πράγματι στις 6 του Ιούνη συνεδρίασε. Παρόντες οι 5 της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και οι 2 από την ΕΡΑ. Και αντικείμενο ανάμεσα στα άλλα να πάρουμε εμείς αποφάσεις για προτάσεις που είχαν κατατεθεί στη ΓΣ!!!

Εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας. Για την αντικαταστατική αυτή λειτουργία. Να αντικαθιστά τη ΓΣ το ΔΣ. Αλλά η παντοδυναμία των 5 εδρών φυσικά και ακύρωσε κάθε διαφωνία. Αποτέλεσμα; Οι 5 της Αγωνιστικής Συσπείρωσης να αποφασίζουν αντί τα 250 μέλη του Συλλόγου!

Εννοείται πως απέρριψαν και όποιες άλλες προτάσεις μας δε συμφωνούσαν με τις δικές τους. Άνευ συζητήσεως. Η ολιγαρχία σε όλο της το μεγαλείο.

Σήμερα μας έστειλαν και το μέιλ με τις αποφάσεις. Χαρακτηριστικός και ο τίτλος:


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 30/5

ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΔΣ)


Να γελάς και να κλαις... Ποιο είναι τελικά ανώτερο όργανο στη λήψη αποφάσεων; Η ΓΣ ή το ΔΣ;

Και ποιο από τα δύο δικαιούται να εγκρίνει τη δουλειά του άλλου;

Ψιλά γράμματα αυτά για τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Το μόνο που ενδιαφέρει τους συνδικαλιστές τους είναι να επιβάλουν τις δικές τους απόψεις με κάθε τρόπο. Κι αφού δεν μπορούν με δημοκρατικές διαδικασίες, δε διστάζουν να καταφεύγουν ακόμη και σε μεθόδους που μόνο ένας Μακιαβέλι θα σκεφτόταν.

Και καθόμαστε μετά και απορούμε που οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στην παρούσα φάση επιλογής των νέων διευθυντών των σχολείων είναι αναφανδόν υπέρ της λήψης της απόφασης από τα ΠΥΣΠΕ και θεωρούν άχρηστη τη γνώμη των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία...

Συνάδελφοι,

αυτόν τον άρρωστο συνδικαλισμό θα πρέπει με κάθε τρόπο να τον πολεμήσουμε. Αν θέλουμε να ξαναδούμε δυνατά τα σωματεία μας και ικανά να λύνουν προβλήματα και όχι μόνο να τα καταγγέλλουν. Ένα πρώτο βήμα είναι η μαζική συμμετοχή της βάσης. Να τους χαλάσουμε τη συνταγή που οι λίγοι αποφασίζουν για τους πολλούς!Κι αν νομίζετε πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, σας βεβαιώνω ότι έχω ζήσει στην πράξη τη μαζική συμμετοχή της βάσης. Αφενός στο Σύλλογο της Νέας Σμύρνης το 1998 - 2000 που στο ΔΣ ήταν το ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ με 5 έδρες στις 7 και συσπειρώνοντας συνδικαλιστές από το χώρο της ΔΑΚΕ, της τότε ΠΑΣΚ, της Αριστεράς και ανεξάρτητους.

Αφετέρου στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας την περίοδο που εργάστηκα στην Ηγουμενίτσα, 2010 - 2013. Και με το μνημόνιο να έχει μπει στη ζωή μας. Στη Θεσπρωτία το ΔΣ απαρτιζόταν από τρεις παρατάξεις, ΕΣΑΚ, ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ. Με μια διαφορά. Υπήρχε αγαστή συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις παρατάξεις! Κι ενδεικτικά παραθέτω μια παλιά ανάρτηση από έκτακτη ΓΣ εκείνου του ακριτικού Συλλόγου. Με γεμάτη αίθουσα!!!

Κι ας προβληματιστεί ο καθένας τι φταίει που σε άλλους συλλόγους, όπως και στο δικό μας στη Νέα Σμύρνη, οι έκτακτες συνελεύσεις μαζεύουν λιγότερους συναδέλφους και από τα δάχτυλα των δύο χεριών. Αλλά και οι τακτικές καταλήγουν να στέλνουν τις προτάσεις για έγκριση στο ΔΣ και ουσιαστικά στην πλειοψηφούσα παράταξη!


ΜΑΡΙΟΡΗ έγραψε:
http://paideia.forumotion.com/t379-topic

Πεμ Σεπ 22, 2011 7:17 pm

Παραμονή της σημερινής απεργίας πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας. Ώρα 7, στο 1ο Δημοτικό της Ηγουμενίτσας.

Και κατά περίεργο τρόπο, αντίθετα από τα δεδομένα των τελευταίων ετών, οι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου.


Αν και μόνο περίεργο δεν είναι στις σημερινές συνθήκες να συσπειρώνονται οι εργαζόμενοι στα σωματεία τους. Η μόνη έκπληξη αφορά τις συνήθειες των τελευταίων ετών που ανάλογες προσκλήσεις για έκτακτες συνελεύσεις κατέληγαν σε αποτυχία.

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση και νέων συναδέλφων που πλάι πλάι με τους ασπρομάλληδες του συλλόγου πήραν μέρος στη συνέλευση και μοιράστηκαν την κοινή και μεγάλη αγωνία για το μέλλον του κλάδου.

Πρόεδρος της έκτακτης συνέλευσης ο πρόεδρος του Συλλόγου μας,ο συνάδελφος Δημήτρης Χριστοφίδης.


Παραβρέθηκε όμως και μας ενημέρωσε και το μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, συνάδελφος Νίκος Παπασπύρου. (εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο των Παρεμβάσεων):


Και οι δύο αναφέρθηκαν τόσο στη δεινή οικονομική θέση που έχουμε περιέλθει και στο "πλιάτσικο" όπως το αποκάλεσαν στους μισθούς μας όσο και στις θεσμικές αλλαγές και τα υπόλοιπα προβλήματα που ταλανίζουν τους εκπαιδευτικούς.

Τα βιβλία που ακόμη δεν έχουν έρθει, τα κενά εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία, την υλικοτεχνική υποδομή και ιδιαίτερα των νηπιαγωγείων της Θεσπρωτίας, το σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των σχολείων και τα νέα πειθαρχικά παραπτώματα που αναφέρει:

Πειθαρχικό παράπτωμα πλέον αν απουσιάζει συνάδελφος και ο διευθυντής σε διατάξει να καλύψεις το κενό.

Πειθαρχικό παράπτωμα και αν απουσιάσεις από τις απογευματινές πλέον συνεδριάσεις του άλλοτε συλλόγου διδασκόντων και από τούδε και στο εξής συνέλευσης διδασκόντων.

Ιδιαίτερα απασχόλησαν τη συνέλευση τα πρόσφατα μέτρα για την έκτακτη εισφορά καθώς και το τέλος ακινήτων. Αρκετοί συνάδελφοι τόνισαν πως αδυνατούν να καταβάλουν τα ποσά αυτά. Απελπιστικά και τα νούμερα που ανέφεραν, τι τους έχει απομείνει μετά τις περικοπές του μισθού και τα δάνεια που έχει ο καθένας τους, για να ταΐσουν την οικογένειά τους. Πονοκέφαλος να σε πιάνει ακούγοντας την τραγική κατάσταση.

Έτσι η συνέλευση κατέληξε στην απόφαση ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ. Στις 29 Σεπτεμβρίου ο σύλλογος θα συγκεντρώσει τα σχετικά έντυπα που έχουν αποσταλεί σε συναδέλφους και στις 30 θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Ηγουμενίτσας ενημερώνοντας τον έφορο για την αδυναμία των μελών του συλλόγου να ανταποκριθούν.

Κοινή επίσης η κραυγή απόγνωσης όλων: Τι θα γίνουμε...

Κι ακόμη δεν είχαμε πληροφορηθεί και τα νέα μέτρα, τις νέες περικοπές, που την ίδια ώρα ανακοίνωνε η τηλεόραση.

Στη συνέλευση έλαβαν το λόγο και μίλησαν και αρκετοί συνάδελφοι. Και όλοι περιέγραψαν με τα ίδια μελανά χρώματα την κατάσταση που ζούμε. Ακούστηκαν και πολλές προτάσεις. Πχ καλύτερος συντονισμός με τα άλλα σωματεία, να μη ρίχνουμε τουφεκιές στον αέρα. Στενή συνεργασία με τους γονείς. Να βρει τρόπο ο σύλλογος για καλύτερη επαφή με τα μέλη που ζουν εκτός Θεσπρωτίας και αδυνατούν να παραβρεθούν σε απογευματινές συγκεντρώσεις του συλλόγου.

Κι ακόμη. Να μην απεργούμε χωρίς παράλληλη συγκέντρωση και διανομή ανακοινώσεων στον κόσμο. Να γίνεται γνωστή η όποια απεργία μας και τα αιτήματά της.

ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 498
Registration date : 09/12/2012

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης