ΕΡΑ: Όλοι στην απεργία 17 Μαΐου

Πήγαινε κάτω

ΕΡΑ: Όλοι στην απεργία 17 Μαΐου

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Δευ Μαϊος 15, 2017 10:34 am


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 17ηςΜαΐου

Ενάντια στη λιτότητα και στα νέα μέτρα, ενάντια στους εκβιασμούς


Εδώ και χρόνια στη χώρα μας, στην Ε.Ε. αλλά και σε όλη την υφήλιο ακολουθείται από τις κυβερνήσεις μια σκληρή νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική επίθεση ενάντια στον κόσμο της εργασίας με μόνο στόχο τη συνέχιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στην Ελλάδα επιλέχτηκε η νεοφιλελεύθερη αυτή επίθεση να συνδυαστεί με τα μνημόνια, με πρόσχημα το χρέος , ένα χρέος που έφεραν στις πλάτες του ελληνικού λαού οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και που το θεωρούσαν βιώσιμο μάλιστα. Αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών και των μνημονίων ήταν τα τελευταία 7 χρόνια να έχουμε μειώσεις μισθών, συντάξεων , αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη, φοροκαταιγίδα σε άμεσους και έμμεσους φόρους, εκτίναξη της ανεργίας ειδικά στους νέους και στις γυναίκες, την οικονομική και κοινωνική εξόντωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

Η ΕΡΑ αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια και τώρα, εναντίον όλων των μέτρων που βάλλουν κατά της εργασίας και των δικαιωμάτων. Αγωνίζεται ενάντια σε κυβερνητικές επιλογές αλλά ταυτόχρονα ενάντια στις αιτίες που προκάλεσαν αυτήν την ζοφερή πραγματικότητα. Ενάντια στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΕΕ και του ΔΝΤ, των πολιτικών επιλογών της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη που αποδέχτηκαν τους τραπεζίτες και τις επιχειρήσεις ως πολιτικούς τοποτηρητές, την Πολιτική της άγριας λιτότητας της Μέρκελ και του Σόιμπλε προκειμένου τα ταμεία των χωρών του βορρά μέσω και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ε.Κ.Τ. να γεμίζουν σε βάρος των οικονομιών των χωρών του Νότου.

Χωρίς την άρση των παραπάνω πολιτικών τα χτυπήματα στην εργασία και στα δικαιώματα θα είναι συνεχή. Χωρίς την μείωση του χρέους, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους η επιτήρηση και η επιτροπεία θα υπάρχει με ή χωρίς μνημόνια και η αφαίμαξη του ελληνικού -και των υπολοίπων λαών του νότου- θα συνεχίζεται ως ανάθημα στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους.

Η ΕΡΑ, οι εκπαιδευτικοί, ο ελληνικός λαός γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ε.Ε. της Μέρκελ και το ΔΝΤ καμιά μετατόπιση δεν επιθυμούν να κάνουν από τη σκληρή γραμμή εκτός αν εξαναγκασθούν. Βλέποντας τον κίνδυνο της διάλυσης του ευρώ, της ίδιας της ΕΕ, την ακροδεξιά –φασιστική άνοδο , τις πολιτικές μετατοπίσεις που δημιουργούνται στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη λιτότητα και τις αναδράσεις από τα συνδικάτα και το κίνημα,με βαριά καρδιά θα προχωρήσουν στη «διευθέτηση» του χρέους. Ταυτόχρονα εκβιάζουν όμως κατ εξαίρεση την ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ- ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ με νέα σκληρά μέτρα , μέτρα που δεν επιφέρουν μάλιστα δημοσιονομικό «κέρδος» μιας και δέχτηκαν ίσου ύψους αντίμετρα. Το κάνουν μόνο και μόνο για να δεσμεύσουν την ελληνική κυβέρνηση στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο.

Τα νέα μέτρα που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα δημιουργούν ένα συνεχόμενο τοπίο οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας στο μεγαλύτερο μέρος του λαού κάνοντας φανερό ότι όσο η χώρα βρίσκεται κάτω από τις μνημονιακές επιταγές και σε επιτροπεία, η νεοφιλελεύθερη γραμμή απέναντι στην εργασία, στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους θα θριαμβεύει.

Γι αυτόν τον λόγο η ΕΡΑ θεωρεί κομβικής σημασίας ζήτημα την έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να απεργήσουν και ναδιαδηλώσουν ενάντια στα μέτρα , ενάντια στη μείωση των συντάξεων , στη μείωση του αφορολόγητουκαι να διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων Να απεργήσουν ενάντια στις πολιτικές λιτότητας , ενάντια στα νέα μέτρα και να διεκδικήσουν συνολικά την ανατροπή των μνημονίων και το σταμάτημα της επιτροπείας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ο αγώνας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις και στη λιτότητα είναι ο πραγματικός μονόδρομος. Όσοι σήμερα καλούν σε αγώνα χωρίς να βάζουν αυτή την παράμετρο ένα στόχο έχουν: Να συμβαδίσουν με τις φανερές και κρυφές επιθυμίες των δεξιών κύκλων στην Ευρώπη για να ξαναέρθουν στη διακυβέρνηση της χώρας μας εκείνοι που οδήγησαν έναν ολόκληρο λαό σε ανθρωπιστική , κοινωνική και οικονομική κρίση. Εκείνοι που έκαναν πάρτι στην πλάτη του λαού με τα εκατομμύρια και τα δις να πηγαινοέρχονται σε τσέπες και λογαριασμούς.
Οι εργαζόμενοι, η νεολαία θα βάλουν πολιτικό φραγμό σε τέτοιες επιδιώξεις, αλλά και ταυτόχροναούτε τα όρια συνταξιοδότησης ούτε το ύψος των συντάξεων ούτε τη μείωση του αφορολόγητου θα θεωρήσουν ως γεγονότα τελεσίδικα. Συνολικά οι μνημονιακές επιταγές να σταματήσουν ...χτες, η χώρα να βγει από την επιτροπεία και το χρέος να διαγραφεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα στην εκπαίδευση, 14χρονο ενιαίου σχεδιασμού δημόσιο και δωρεάν σχολείο, δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Αυτά μεταξύ άλλων αποτελούν για την ΕΡΑ κύρια αιτήματα αγώνα και ταυτόχρονα το πραγματικό προσκλητήριο για συμμετοχή στην Απεργία της 17ης Μαΐου.

Όλοι και όλες στις

απεργιακές συγκεντρώσεις της 17ηςΜαΐου


Τον αγώνα ενάντια στην επιτροπεία, στα μνημόνια και στoυςνεοφιλελεύθερους εκβιασμούς δεν θα τον αφήσουμε στη μέση. Θα τον φτάσουμε μέχρι το τέλος.Πίσω δε γυρίζουμε, ο δρόμος είναι μπροστά, χωρίς μνημόνια, χωρίς επιτροπεία, « χωρίς τα χείλη τα σφιγμένα».


ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 498
Registration date : 09/12/2012

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Θέσεις και διεκδικήσεις της ΕΡΑ για το Νηπιαγωγείο

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Δευ Μαϊος 15, 2017 11:06 am


Θέσεις και διεκδικήσεις της ΕΡΑ για το Νηπιαγωγείο
Μάης 2017


Δεκατετράχρονη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο δημόσιο και δωρεάν Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά 4-6 χρονών

Σήμερα όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο ότι η εκπαίδευση που παρέχεται στους μαθητές του νηπιαγωγείου παράγει αντισταθμιστικά οφέλη και κυρίως, σε αυτούς που προέρχονται από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα. Αποτελεί δε απαραίτητη και προαπαιτούμενη μαθησιακή διαδικασία για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στο δημοτικό σχολείο και συμβάλει κατά τρόπο καθοριστικό στην μετέπειτα αναπτυξιακή, συναισθηματική, γνωστική - μορφωτική τους πορεία.

Σημειώνουμε εξ αρχής ότι τα Νηπιαγωγεία από την ίδρυσή τους και μέχρι σήμερα ανήκουν στη Γενική Εκπαίδευση. Εντάσσονται στην Α/θμια Εκπαίδευση σε ενιαίο σχεδιασμό με το δημοτικό σχολείο ο οποίος βασίζεται στο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) καθώς και στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΑΠΣ) για το νηπιαγωγείο, προωθώντας την ομαλή μετάβαση της ηλικιακής ομάδας 4-6 ετών στο δημοτικό σχολείο.
Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει και να επιδιώξει την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχει το Νηπιαγωγείο, με την υποχρεωτική θεσμοθέτηση της φοίτησης και των προνηπίων στο δημόσιο και δωρεάν νηπιαγωγείο. Οι τελευταίες εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και οι δηλώσεις του υπουργού κ. Γαβρόγλου αλλά και του πρωθυπουργού για το δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Καλούμε να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης φοίτησης στο νηπιαγωγείο, ενός αιτήματος που με αγώνες όλη η εκπαιδευτική κοινότητα και το γονεϊκό κίνημα διεκδίκησε και διεκδικεί.

Οι αντιδράσεις που υπάρχουν από κύκλους των ΤΕΙ, από τους βρεφονηπιοκόμους (ΠΑΣΥΒΝ), από τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ που ισχυρίζεται ότι θα χάσουν τη δουλειά εργαζόμενοι στους Δήμους,τη στιγμή που οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί καλύπτουν ένα μόνο μέρος των νηπίων μέχρι 4 ετών, ενώ θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των παιδιών 2-4 ετών. Οι αντιδράσεις προέρχονται και από τον κ. Πατούλη πρόεδρο της ΚΕΔΕ, του γνωστού εκλεκτού της ΝΔ στην τοπική αυτοδιοίκηση που μαζί με ομοϊδεάτες του θέλουν να φοιτούν τα προνήπια και τα νήπια υπό την «αιγίδα» των δήμων και οι νηπιαγωγοί να γίνουν στην ουσία συμβασιούχοι δημοτικοί υπάλληλοι, υπονομεύοντας τον δημόσιο ενιαίο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Βασίζονται βέβαια, άλλοι άθελά τους και άλλοι απολύτως ηθελημένα στη νεοφιλελεύθερη αφήγηση που θέλει την πολιτεία να μειώνει όσο το δυνατόν περισσότερο, αντί να διευρύνει τις υποχρεώσεις της για δημόσια, καθολική και δωρεάν εκπαίδευση και με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας για τους εκπαιδευτικούς.

Η ΕΡΑ και η εκπαιδευτική κοινότητα θα σταθούν εμπόδιο και δεν θα επιτρέψουν τέτοιες μεθοδεύσεις να γίνουν ποτέ πολιτική πράξη. Η ηγεσία της ΚΕΔΕ, ο ΣΕΒ, και η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που δεν κάνουν καμία αναφορά στα νηπιαγωγεία παρά μόνο μιλάνε γενικώς για επέκταση των παιδικών σταθμών επιδοτούμενων από «προγράμματα» στην ουσία, συνθέτουν ένα παζλ που η βούλησή μας και οι αγώνες μας θα το αφήσουν να υπάρχει μόνο στα νεοφιλελεύθερα συρτάρια τους.

Θέσεις – Προτάσεις - διεκδικήσεις της ΕΡΑ


Με δεδομένες τις θεμελιώδεις αξιακές αρχές μας για την παιδεία που μεταξύ των άλλων είναι και η παροχή δίχρονης, δημόσιας, δωρεάν και υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στο δημόσιο Νηπιαγωγείο, ως πρώτης επίσημης οργανωμένης δομής εκπαίδευσης, που θέτει τις βάσεις όχι μόνο των γνωστικών αντικειμένων και της ομαλής μετάβασης στο δημοτικό σχολείο, αλλά και των βασικών δημοκρατικών αξιών, διεκδικούμε τη δημιουργία ενός δημοκρατικού σχολείου αρχής γενομένης από το Νηπιαγωγείο με εκπαιδευτικούς τους νηπιαγωγούς, που θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες για μάθηση, συμμετοχή, συνεργασία, επικοινωνία, διερεύνηση, δημιουργικότητα και αποδοχή.

Προτείνουμε και διεκδικούμε:

· Άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική δίχρονη εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο. Θεωρούμε ότι η νομοθετική ρύθμιση της υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο της Β΄ ηλικίας παιδιών (4-5 ετών) θα δώσει λύσεις σε εκπαιδευτικά και κοινωνικά προβλήματα όπως:
α) θα μπορούν όλα τα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών να φοιτούν σε νηπιαγωγεία και να επωφελούνται της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Αναλυτικού προγράμματος και της εκπαίδευσης από εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό που είναι οι Εκπαιδευτικοί ΠΕ60, που περιλαμβάνεται ήδη στους στόχους του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος από το 1929

β) θα επιλυθούν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα των οικογενειών που αποκλείονται τα παιδιά τους από τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς. Με την αποδέσμευση της ηλικιακής ομάδας των παιδιών 4-5 ετών, που ήδη ανήκουν στο νηπιαγωγείο, ανακτάται χώρος για την εισαγωγή περισσότερων παιδιών ηλικίας μέχρι 4 ετών στους βρεφικούς παιδικούς σταθμούς.

· Ίδρυση και ανέγερση νέων νηπιαγωγείων, ικανών να ανταποκριθούν στη φοίτηση όλων των νηπίων, νηπιαγωγεία που θα πληρούν όλες τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

· Ειδική χρηματοδότηση για την υλικοτεχνική υποδομή και εκπαιδευτικό υλικό που είναι απαραίτητα για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα νηπιαγωγεία, ώστε να σταματήσει η οικονομική συνδρομή - «αφαίμαξη» των γονιών.

· Εγγραφή όλων των νηπίων στο ολοήμερο πρόγραμμα με μόνη προϋπόθεση τη δήλωση του γονέα - κηδεμόνα.

· Δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ των νηπιαγωγών του υποχρεωτικού - πρωινού προγράμματος και του απογευματινού - ολοήμερου στα νηπιαγωγεία εκεί που καθίσταται αναγκαία και ωφέλιμη μετά από ομόφωνη απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.

· Μείωση του αριθμού των νηπίων ανά τμήμα από φέτος με στόχο 15 μαθητές.

· Αλλαγή του όρου προσχολική εκπαίδευση σε «Πρωτοσχολική εκπαίδευση - Νηπιαγωγείο»

· Δεκατετράχρονη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο δημόσιο και δωρεάν Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά 4-6 χρονών.

· Επέκταση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών και στα ολιγοθέσια Νηπιαγωγεία, ώστε να αρθεί η αδικία που γίνεται σε σχέση με το διδακτικό ωράριο στα πολυθέσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια -νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία- να γίνει ίδιο με αυτών της δευτεροβάθμιας, καθώς και αυτό των προϊσταμένων – διευθυντών - υποδιευθυντών.

· Μόνιμους Μαζικούς διορισμούς στα νηπιαγωγεία.

· Δημιουργία ειδικών νηπιαγωγείων, τμημάτων ένταξης και ενίσχυση του θεσμού της παράλληλης στήριξης. Μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής για να καλυφθούν όλες οι παραπάνω ανάγκες.

· Ικανός αριθμός νηπιαγωγών στη διάθεση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για να καλύπτουν έκτακτες ανάγκες.

· Στήριξη των νηπιαγωγείων με επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.


ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 498
Registration date : 09/12/2012

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης